fbpx

MATOT

Oikea koko?

Tarvittava koko, eli minimi- ja maksimimitat, kannattaa mitata ennen matto-ostoksille lähtöä.
Olohuoneessa matto kokoaa istuinryhmän yhtenäiseksi kokonaisuudeksi. Matto sijoitetaan yleensä pitkä sivu sohvan suuntaisesti. Maton lyhyet reunat voivat jäädä noin 10 cm nojatuolien ja sohvan reunasta tai mennä niiden alle.
Ruokailuryhmän alle oikea maton koko on pöydän koko +60 cm jokaiselle tuolisivulle, jotta tuolin liikuttaminen ei kuluta ja nosta ylös maton reunaa. Suositeltava maton etäisyys seinästä on n.30 cm, jolloin lattia muodostaa matolle kehyksen.

Sopiva matto jokaiseen tilaan

Minkä tyyppiset matot viehättävät sinua eniten? Mikä väri, minkä tyyppinen kuvio, mikä materiaali? Runsaat, klassiset kuviot sopivat antiikkihuonekalujen kanssa, samoin tummat tai puuteroidut värisävyt. Moderni sisustus on edukseen puhtaansävyisen ja selkeäkuvioisen maton kanssa. Jos huoneeseen sijoitetaan useita mattoja, niiden tyylin tulisi olla yhteensopiva ja niissä tulisi mielellään olla ainakin yksi yhteinen väri.

Jos esim. pöytä peittää maton keskuskuvion tai tärkeän osan kuviosta, on viisasta valita lasipöytä. Jos huonekalut peittävät olennaisen osan matosta, on viisasta valita all-over- design eli tasainen kuvio. Matto ei vahingoitu siitä, että sen päälle tulee raskaan huonekalun paino, mutta on viisasta siirtää huonekalua hieman aika ajoin. Jos huonekalun jalat ovat terävät tai karkeat, huopatassu on paikallaan. Jos lattia ei ole tasainen, matto kuluu epätasaisesti, mikä vähentää maton arvoa. Mattoa on hyvä kääntää ajoittain. Puu- tai kiiltävä kivilattia ovat paras alusta itämaiselle matolle. Maton voi sijoittaa myös koristeeksi lyhytnukkaisen kokolattiamaton päälle. Maton alta puulattiaa ei saa vahata, sillä vaha voi jättää jälkiä mattoon. Jos matto ei pysy paikallaan, on suositeltavaa käyttää liukuestemattoa sen alla.

Kuosin, värin ja koon lisäksi on huomioitava maton materiaalin sopivuus kyseiseen tilaan. Eteisen ja keittiön matto voi olla esimerkiksi helppohoitoista sileäpintaista outdoor-mattoa, mikä on helppo imuroida ja puhdistaa. Olohuoneeseen voi esimerkiksi sijoittaa pehmoisen nukkamaton, kudotun villamaton tai katseita vangitsevan itämaisen maton. Makuuhuoneeseen voi valita vaikka pehmeän nukkamaton missä on mukava tepastella avojaloin. On myös hyvä selvittää kuinka tärkeää on esimerkiksi että maton voi itse vesipestä. Vaihtoehtoja on yhtä paljon kuin ihmisiä, eli hyvä tarvekartoitus auttaa löytämään mieluisan tuotteen.


MATTOTYYPIT

AINA MATTOA PESTESSÄ LUE HUOLELLA PESUMERKINNÄT!

NUKKAMATOT

Nukkamatot voi jakaa karkeasti kahteen ryhmään: kudottuihin ja tuftattuihin. Kudotuissa matoissa nukka on kudottu tai solmittu mattoon. Tuftattujen mattojen nukka on ammuttu valmiiseen pohjaan, ja nukka pysyy matossa kiinni taustan laminoinnin ansiosta.

HOITO-OHJE: Nukkamatto kestää imurointia ja tuuletusta, mutta ei voimallista tamppausta. Yleensä pesu-ohjeena on kuiva- tai laakavesipesu, eli pääsääntöisesti matto on pestävä pesulassa.

+ lämmin ja pehmeä tuntu
+ sisustuksellinen
– kerää väkisinkin pölyä
– pitkistä nukista irtoaa aina jonkin verran kuituja

VILLAMATOT

Villamatot ovat yleensä kudottuja, käsin solmittuja (itämaiset matot), tai tuftattuja. Kudotuista ja tuftatuista löytyy myös käsin- ja koneellisesti tehtyjä.

HOITO-OHJE: Maton voi imuroida ja tuulettaa, mutta se ei kestä voimakasta tamppausta tai ravistelua. Villamatoista lähtee uutena yleensä jonkin verran nukkaa, joka ei ole vika, vaan ominaisuus. Villamatto tulee pestä ammattipesulassa. Talvella puhdistus onnistuu tehokkaasti puhtaassa lumihangessa, jossa matto harjataan lumella. Tahrat tulee poistaa välittömästi ennen kuin ne imeytyvät kuituihin.

+ kestää kulutusta ja säilyy oikealla hoidolla hyvännäköisenä
+ ei sähköisty eikä siis ime pölyä itseensä
+ pehmeän lämmin tuntu
– hieman hintavampi kuin polypropeenista valmistettu matto
– painava käsitellä

ITÄMAISET MATOT

Itämainen matto on hyvin värikylläinen käsinkudottu matto, joka on valmistettu Turkista Kiinaan ulottuvalla alueella. Tunnetuimpia ja laadukkaimpia itämaisia mattoja ovat persialaiset matot, joita valmistetaan Iranissa. Itämaiset matot tehdään yleensä villasta, silkistä ja puuvillasta. Yhden maton valmistukseen käsin voi kulua useita vuosia.

HOITO-OHJE: Käsittele uutta mattoa varovasti ensimmäisten kuukausien ajan. Maton imurointia tulisi välttää ja mieluummin harjata matto pehmeällä harjalla. Maton pohjakudoksen ja nukan on hyvä ensin tallaantua, se lisää maton kestävyyttä. Uudesta matosta lähtee yleensä jonkin verran nukkaa maton lankalaadusta ja nukan pituudesta riippuen – tämä kuuluu maton luonteeseen eikä ole vika.

Älä tamppaa tai ravistele mattoja. Myös mattotampparin käyttö on kiellettyä. Imurointi ja tuuletus riittävät perushoidoksi. Imuroi matto aina nukan suuntaan, suulaketta hiukan kannatellen. Tuuletuksen yhteydessä harjaa kevyesti. Silkkimattoa ei ole suositeltavaa imuroida lainkaan. Kevyt, pehmeällä harjalla harjaus riittää irrottamaan pölyn silkin pinnasta. Pari kertaa vuodessa matto puhdistetaan perusteellisemmin hiekan ja pohjakudoksiin kaivautuneen lian poistamiseksi. Tämä tapahtuu helpoimmin puhtaassa, vastasataneessa pakkaslumessa.

+ kestää kulutusta ja säilyy oikealla hoidolla hyvännäköisenä
+ ei sähköisty eikä siis ime pölyä itseensä
+ pehmeän lämmin tuntu
– hieman hintavampi kuin polypropeenista valmistettu matto
– painava käsitellä

PUUVILLA- JA RÄSYMATOT

Puuvillamattoihin kuuluvat pääasiassa perinteiset räsymatot ja puuvillatrikoosta valmistetut ryhdikkäämmät matot. Räsymatto on nimensä mukaisesti kudottu kankaista leikatusta räsyistä eli kuteista.

HOITO-OHJE: Imurointi riittää perushoitona puuvillamatolle. Jos matossa on pesuohjeet noudata niitä. Puuvillamaton voi yleensä pestä itse vedellä. Vaikka matto mahtuisikin pyykinpesukoneeseen, ei sille suositella konepesua. Linkouksen ja rajun konepesun seurauksena kuteen päät saattavat nousta pinnalle, jolloin maton pinta muuttuu epätasaiseksi. Puuvillamatto suositellaan pestäväksi tasolla. Liuota pesuaine hyvin viileään veteen, kastele matto, mutta älä liota. Harjaa mattoa pehmeällä harjalla raitojen suuntaisesti, ettei värit leviä. Huuhtele hyvin. Matto olisi hyvä myös kuivata tasolla ilmavasti. Maton voi kuivattaa myös narulla siten, että vesi valuu raitojen suuntaisesti, koska muuten värit saattavat levitä. Kesällä puuvillamatot voi pestä matonpesupaikoilla. Puuvillamatto yleensä kutistuu jonkin verran ensimmäisellä pesukerralla.

+ räsymatoissa on oma nostalgiansa, joka on nyt vahvassa nousussa
+ ei sähköisty
+ ei päästä nukkaa
+ pystyy pesemään itsekin

– raskas materiaali: etenkin suuri matto on raskas käsitellä

PAPERINARUMATOT

Paperinarumatot valmistetaan yleensä paperinarusta ja puuvillasta tai pelkästä paperinarusta. Maton pintaan saadaan elävyyttä eri sidoksilla.

HOITO-OHJE: Paperinarumaton voi laakapestä ja kuivattaa pesulassa. Tahrat on poistettava heti ennen kuin ne imeytyvät paperiin. Perushoitona paperinarumatolle on imurointi ja tuuletus. Uuden maton pinta kannattaa käsitellä likaa hylkivällä suihkeella, joka estää nesteen imeytymisen paperiin.

+ pölyämätön
+ pinnasta ei irtoa mitään

PLYYSIMATOT

Plyysimatot ovat tekokuidusta valmistettuja mattoja, joiden nukka on polypropeenia tai polyamidia. Heatset-käsitellyt matot lähentelevät villamaton tuntua ja ulkonäköä.

HOITO-OHJE: Imuroi matto aina sileällä mattosuulakkeella. Kevyt tamppaus saattaa joskus olla paikallaan. Matto tampataan aina pohjapuolelta. Villaplyysimatoille sopii hyvin sama lumipesukäsittely kuin aidoille matoille. Plyysimatoille suositellaan yleensä pesua mattopesulassa. Noudata aina pesuohjetta, jos se on mattoon merkitty. Jos matolla on suosituksena vesipesu, se on pestävä viileällä, alle 30 asteisella vedellä mietoja pesuaineita käyttäen. Huuhtelu tehdään perusteellisesti runsaalla vedellä ja matto kuivataan vaakatasossa.

+ kestää kulutusta
+ hieman keveämpi käsitellä kuin villamatto
+ edullisempi kuin villamatto
+ heatset-käsitelty matto ei sähköisty
– käsittelemätön matto sähköistyy

BUKLEEMATOT

Käytävämatot ovat yleensä bukleeta, mikä tarkoittaa sitä, että maton pinta on täynnä pieniä lenkkejä. Lenkit voivat olla myös aukileikattuja, jolloin pinta on plyysimäinen. Maton reunat on kantattu tai ylisyrjätty, mikä tarkoittaa niiden huolittelemista tiheällä ompeleella. Matossa on liukumista estävä on lateksipinnoite.

HOITO-OHJE: Laakapesu on yleensä sallittu bukleemattojen hoidossa. Muutoin bukleematon voi imuroida ja tuulettaa. Matto ei siedä tamppausta, sillä pohjamateriaali saattaa kärsiä. Bukleemattoa ei tule ravistella pitäen kiinni reunoista, sillä silloin kanttaus tai ylisyrjäys on vaarassa lohjeta irti matosta.

+ edullinen
+ helppohoitoinen
+ kestävä oikein hoidettuina
+ paljon vaihtoehtoja laaduissa ja kuvioissa
+ keveä käsitellä
+ ei pölyä
– pohja saattaa kuivua ja hapertua varsinkin lattialämmitetyissä tiloissa

VISKOOSIMATOT

Viskoosimatto on viskoosikuidusta tehty plyysimatto, jossa yleensä on perinteisen rikas kuviointi ja väritys, joka jäljittelee itämaisia mattoja. Pinta on silkkimäinen ja kiiltävä. Matot on kevyitä, joten niitä on helppo käsitellä ja viedä ulos tuulettumaan.

HOITO-OHJE: Perushoitona imurointi ja tuuletus. Yleensä suosituksena laakapesu pesulassa. Itse pestäessä harjaus pehmeällä harjalla tai sienellä, ja mieto pesuaineseos. Märkänä pinta vedetään yhteen suuntaan esim. ikkunan pesussa käytetyllä kumilastalla. Näin saadaan ylimääräinen vesi pois ja kuitu ei kuivu läikykkääksi.

+ kevyt
+ ei pölyä
+ ei sähköisty

HÄRÄN- JA LEHMÄNTALJAT

Arvet, polttomerkit ja pienet kulumat kuuluvat aidon taljan luonteeseen. Koko yleensä n. 3-4m2. Taljasta ei irtoa pölyä, joten se sopii hyvin myös allergikoille.

HOITO-OHJE: Kevyt imurointi nukan suuntaisesti. Tuuletus ja ravistelu silloin tällöin. Taljan reunat voi käsitellä noin 10 cm:n leveydeltä nahanhoitoaineella 1-2 kertaa vuodessa, jolloin reunat pysyvät pehmeinä eivätkä käpristy. Kemiallinen pesu mattopesulassa. Paikallisen tahran voi pyyhkiä vedellä. Hiero tahraa saippuoidulla liinalla tai sienellä. Huuhtele saippua hyvin pois puhtaalla, kostealla liinalla tai sienellä. Huuhteluun voi käyttää myös huuhteluaine-vesiseosta, joka pehmentää nahkaa. Kuivaa käsittelyn jälkeen kohta hiustenkuivaajalla tai auringonvalossa. Jos kuivunut kohta kovettuu, hiero se käsiesi välissä jälleen pehmeäksi.

+ allergiaystävällinen
+ kevyt käsitellä

LUONNONKUITUMATOT (JUUTTI, SISAL, HAMPPU, KOOKOS, OLKI, MERIRUOKO)

Luonnonkuidut ovat erittäin kestäviä materiaaleja ja sopivat siksi hyvin eteis- ja käytävätilojen mattojen materiaaliksi. Pinta on tyypillisesti karheahko ja jäykät kuidut saattavat pistellä paljaita jalkoja.

HOITO-OHJE: Tutki maton pesumerkinnät huolella. Jotkut luonnonkuitumatot kestävät laakapesun pesulassa. Tahrojen on oltava pesuun toimitettaessa tuoreita. Ne matot, jotka eivät ole vesipestäviä, puhdista varovasti pyyhkimällä kylmään suolaveteen kostutetulla sienellä. Harjaa sitten varovasti pehmeällä harjalla. Höyrypesuria voi myös kokeilla, varovasti. Luonnonkuitumattoja ei tampata tai hakata millään. Ne harjataan vain kevyesti. Tamppaus katkoo kuidut ja saa maton pölyämään.

+ pölyämätön
+ kestävä
– pinta on karheahko ja jäykät kuidut saattavat pistellä paljaita jalkoja

MUOVIMATOT

Muovimatot kudotaan pelkästä muovista tai muovia yhdistetään puuvillakuteeseen, täten ne ovat erittäin helppohoitoisia ja vesipestäviä. Muovimattoja käytetään lähinnä keittiössä, kodinhoitohuoneessa ja kesämökillä.

HOITO-OHJE: Muovimatot ovat vesipestäviä. Perushoitona imurointi.

+ kuivuu nopeasti
+ keveä käsitellä
+ kulutusta kestävä
+ helppo pitää puhtaana

OUTDOOR MATOT

UV-suojauksen ansiosta soveltuu hyvin jopa ulkokäyttöön, koska eivät haalistu auringossa. Materiaalina polypropyleeni. Nukattomia mattoja kutsutaan ”Flatweave”-matoiksi. Helppohoitoisuuden ansiosta käytetään paljon eteistiloissa, terasseilla, keittiöissä ja ruokapöydän alusmattona.

HOITO-OHJE: Kevyt imurointi, tuuletus silloin tällöin, ei tamppausta. Paikallisten tuoreiden tahrojen poisto mahdollista kostealla vaahdotetulla (Marseille-saippua) sienellä tai liinalla. Vesipesu.

+ helppo imuroida
+ helppo puhdistaa
+ kevyt käsitellä
+ sopii jopa ulkotiloihin
– ilman liukuestettä pysyy huonosti paikoillaan

KURA- JA KYNNYSMATOT

Kuramattoja on erityyppisiä, mutta niiden kaikkien tehtävä on estää kuran ja lian kulkeutuminen sisälle. Avopohjaisia ruohomattoja ja kynnysmattoja käytetään ulko-oven edessä, jolloin roskat putoavat maton alle. Tuulikaapin matoksi soveltuu umpipohjainen, kosteutta imevä ja nopeasti kuivuva matto, jotta kura ja kosteus eivät pääse vahingoittamaan lattiaa.

HOITO-OHJE: Imurointi ja kevyt tamppaus perushoitona. Yleensä vesipestäviä, jotkut kestävät jopa konepesua.

+ pysäyttää tehokkaasti kuran ja lian kulkeutumisen sisälle
+ helppo imuroida
+ helppo puhdistaa

LAMPAANTALJAT

Taljoja voi soveltaa moniin käyttötarkoituksiin, vaikka sängynvierusmatosta aina lapsen rattaiden lämmikkeeksi. Taljoja käytetään erityisesti niiden miellyttävyyden ja lämpimyyden takia.

HOITO-OHJE: Tuuleta ja pudistele reippaasti talja. Talvella sitä voi puhdistaa pakkaslumella. Suoravillaista taljaa voi harjata pinnalta kuohkeaksi, mutta kiharakarvaista taljaa ei kannata harjata, koska kiharat aukeavat. Jos taljalle tulee tahra, voi villaa puhdistaa kostealla tai miedolla saippualiuoksella. Nahkapuolen kastelemista tulee välttää. Jos nahka kostuu ja kuivuttuaan tuntuu kovemmalta, sitä voi käsitellä nahan käsittelyyn sopivalla aineella ja hieroa pehmeämmäksi. Hyvin hoidettuna ja kuivassa säilytettynä talja voi kestää jopa kymmeniä vuosia.

+ lämmin ja pehmeä
+ soveltuu moniin käyttötarkoituksiin


MATERIAALIT

Luonnonkuidut ovat kuituraaka-aineita, jotka luonto on valmistanut, ja jotka ihminen kerää, erottaa, puhdistaa ja muokkaa käyttöönsä. Tekokuitujen raaka-aineet saadaan joko kasvavasta luonnosta, lähinnä erilaisista puulajeista (muuntokuidut), tai maaöljyn jalostuksessa syntyvistä sivutuotteista (synteettiset tekokuidut).

TEKOKUIDUT POLYAMIDI

Polyamidituotteiden hyviä ominaisuuksia ovat lujuus ja kulutuksen kesto. Ne ovat myös kevyitä, joustavia ja elastisia ja niitä on helppo värjätä. Tuotteilla on hyvät pesuominaisuudet: muoto pysyy ja kuivuu nopeasti. Huonoja ominaisuuksia ovat
pieni kosteudenimukyky, sähköistyminen (käsitelty yleensä antistaattiseksi) ja taipumus nyppyyntyä. Polyamidi kestää huonosti auringonvaloa.

POLYPROPEENI (polypropyleeni)

Polypropeeni on kevyt ja luja kuitu, joka läpäisee hyvin vettä ja eristää lämpöä. Antistaattinen. Käytetään myös nimeä polypropyleeni.

POLYESTERI

Polyesterin hyviä ominaisuuksia ovat lujuus, elastisuus, ja hankauksen kesto. Polyesteri rypistyy vähemmän kuin muunto- ja luonnonkuidut. Polyesterituotteilla on lisäksi hyvä auringonvalon- lämmön- ja säänkesto, sekä hyvät pesuominaisuudet: muoto pysyy, siliää helposti ja kuivuu nopeasti.

VISKOOSI

Viskoosikuidut muistuttavat ominaisuuksiltaan puuvillaa. Ne imevät hyvin kosteutta eivätkä sähköisty. Kuituja on helppo värjätä ja puuvillaan verrattuna ne ovat kevyempiä ja laskeutuvampia. Viskoosikuitujen ongelmana ovat olleet heikot lujuusominaisuudet, etenkin märkälujuus sekä rypistyvyys ja huono muoto- ja mittapysyvyys. Näitä ominaisuuksia on vuosien kuluessa onnistuttu parantamaan. Synteettisten kuitujen kanssa sekoitettaessa viskoosi lisää tuotteen kosteudenimukykyä, pehmentää tuntua ja laskeutuvuutta, vähentää sähköisyyttä ja nyppyyntymistä.

LUONNONKUIDUT PUUVILLA

Puuvilla on maailman tunnetuin ja eniten tuotettu tekstiilikuitu. Sitä on käytetty
kankaana jo tuhansia vuosia. Puuvillakuidut ovat puuvillakasvin siemenkarvoja. Puuvilla on suhteellisen luja ja kestävä kuitu, joka ei sähköisty, ja jota on helppo värjätä. Puuvillalla on hyvä kosteudenimukyky ja se tuntuu miellyttävältä ihoa vasten. Puuvillan haittapuolia ovat rypistyvyys, kutistuminen ja taipumus likaantua helposti. Haittapuolia voidaan vähentää viimeistelymenetelmien avulla sekä sekoittamalla puuvillaan muita kuituja.

VILLA

Villalla tarkoitetaan ainoastaan lampaasta saatavia kuituja. Villalaatuja on monia. Villatuotteille yhteisiä hyviä ominaisuuksia ovat lämpimyys, hyvä kosteudenimemiskyky, pehmeys, ilmavuus, joustavuus, hyvä taivutuksenkesto, muovautumiskyky ja lianhylkivyys. Villakuidut ovat suomuisia, kiharia ja joustavia. Kostuessaan villakuidut turpoavat ja kihartuvat entisestään ja siksi villasta valmistettu tuote tuntuu kosteanakin lämpimältä. Villa ei rypisty helposti. Villa on muihin luonnonkuituihin nähden paloturvallinen. Se ei syty eikä pala helposti. Villan haittapuolina on taipumus vanumiseen. Lisäksi villamatosta irtoaa uutena mahdollisesti nukkaa reilustikin. Nukan irtoaminen vähenee pikkuhiljaa ja loppuu ajan saatossa kokonaan.


PESU & HOITO

MATON HUOLLON YLEISOHJEET

Suojaa matot uutena niille tarkoitetulla suoja-aineella, ettei mahdolliset tahrat pääse imeytymään syvälle kuituun.

 • Imuroi matto aina sileallä mattosuulakkeella.
 • Tampparin käyttöä ei suositella irtomatoille.
 • KEVYT tamppaus tekee välillä ihan hyvää matolle. Matto tampataan aina pohjapuolelta. Tamppauksen jälkeen nukka imuroidaan tai harjataan kevyesti.
 • Noudata aina etiketin pesuohjeita. Laadusta ja tekotavasta riippumatta matot useimmiten menettävät pesussa hieman ryhtiään. Materiaalit saattavat pehmetä sekä venyä/kutistua hiukan.
 • Yleisohje: Pesu pesulassa. Pesuaineet ja kuivaus syynä siihen, että kotipesua ei suositella. Kotona käytettävät liuottimet aiheuttavat vahinkoja (esim. mäntysuopa). Pesuloissa matto pyritään yleensä pesemään mahdollisimman kuivana, ylimääräinen vesi imetään pois imurilla. Näin mattoon ei tule väri- ja hajuhaittoja, eikä venymiä. Huuhtelu tehtävä perusteellisesti runsaalla vedellä ja matto kuivataan vaakatasossa jännitettynä muotoonsa. Kotona harvemmin mahdollisuuksia tälle.

TAHROJEN POISTON YLEISOHJEET

 • Toimi nopeasti, ennen kuin tahra ehtii imeytyä kuituun ja kuivua.
 • Nestemäiset tahrat imeytetään välittömästi esim. pyyhkeeseen tai paperiin.
 • Vältä hankaamista! Pyyhi nukan suuntaisesti.
 • Kuratahrat harjataan varovasti, annetaan kuivua ja harjataan uudelleen.Suurin osa tahroista lähtee miedolla saippua-/shampoovaahdolla tai puhdistusaineella.
 • Jos ei ole muuta saatavilla, niin laimeassa Fairy-vedessä kastettu pyyhe tai sieni käy.
 • Vaikeiden tahrojen kuten rasva, vaha, suklaa, ym. poistamiseen voi käyttää trikloretyleeniä tai puhdistettua bensiiniä, joita on saatavilla apteekissa. Omalla vastuulla. Maton reagointia liuottimeen on hyvä ensin testata johonkin huomaamattomaan paikkaan, vaikka maton kulmaan. Kostuta valkoinen riepu kemikaaliin ja taputtele sillä tahraa reunoilta keskelle päin. Huuhtele miedolla saippuavedellä lopuksi.

PESUTEKNIIKAT

LUMIPESU

 • Lumikäsittely antaa matolle raikkaan tuoksun ja kirkastaa värit.
 • Parhaiten onnistuu vastasataneessa kunnon pakkaslumessa.
 • Anna maton viiletä jonkin aikaa ulkoilmassa, jotta lumi sula siihen kiinni.
 • Levitä matto puhtaalle lumelle nukkapuoli alaspäin ja tamppaa kevyesti pohjapuolelta, jotta nukan sisällä oleva hiekka ja pöly irtoavat.
 • Lopuksi harjaa lumi huolellisesti pois.
 • Jäätynyttä mattoa ei saa väkisin rullata tai avata, saattaa rikkoa maton pohjarakennetta.

LAAKAPESU & LAAKAVESIPESU

 • Suoritetaan lähes poikkeuksetta pesulassa.
 • Pesun idea on, että matto pyritään pitämään mahdollisimman kuivana pesun ajan.
 • Pesu-/huuhteluvesi poistetaan matosta ns. imurointitekniikan avulla.
 • Auttaa säilyttämään maton paremmin muodossaan, koska normaalisti matto on pesun jäljiltä märkänä ollessaan hyvinkin painava, saattaisi matto pitkän kuivumisaikansa johdosta venyä.
 • Laakapestessä tekstiilit ja kuidut pysyvät paremmassa kunnossa, sekä värit säilyvät kirkkaampina. Matosta myös saadaan raikkaampi ja kuohkeampi nopean kuivauksen ansiosta.

VESIPESU

 • Mattoa ei saa pestä suoraan laiturilla, pesuaineen myrkyt pääsevät näin suoraan vesistöön. Mattoja voi pestä kuntien rakennuttamilla matonpesupaikoilla, itsepalvelupesuloissa tai paikassa, mikä on riittävän kaukana rannasta ja missä pesuvedet valuvat maahan.
 • Roskat imuroidaan tai ravistellaan matosta ennen pesua.
 • Pesuaineena tulee käyttää ympäristöystävällistä vaihtoehtoa. Jos käytössä jauhemaista pesuainetta, liuotetaan pesuaine ensin kunnolla ämpäriin. Mäntysuopa saattaa haalistaa värejä ja jättää ruskeita raitoja.
 • Matto levitetään pesutasolle. Kastellaan matto ensin hyvin vedellä ja sitten pesuainevedellä. Pesuaineen voi antaa hetken vaikuttaa.
 • Harjataan kuteensuuntaisesti molemmilta puolilta päästä päähän.
 • Matto huuhdellaan huolellisesti monessa vedessä, ettei pesuainetta jää mattoon. Matto on puhdas, kun vesi on täysin kirkasta eikä matto jätä kättä liukkaan tuntuiseksi. Maton voi laskostella huuhtelujen välillä. Tallaamalla mattoa voi puristaa vettä pois.
 • Matonkuteiden joukossa voi olla väriä päästäviä raitoja. Värien sekoittumisen voi välttää, kun matto ripustetaan kuivumaan niin, että vesi valuu raitojen suuntaisesti.
 • Matossa, jossa on voimakkaat värierot (esim. musta-valkoinen tai kirkas punainen – valkoinen), voi epäillä värinpäästöongelmia. Hankaamalla mattoa kostealla puuvillakankaan palasella voi kokeilla värin kestoa.
 • Matto ripustetaan kuivumaan tukevalle tangolle tai useammalle pyykkinarulle. Näin matto pysyy suorana. Narulla painava matto saattaa venyä.
 • Kuivumisen aikana mattoa kannattaa käännellä ja ravistella. Matto kuivatetaan mielellään varjossa, koska aurinko voi haalistaa värejä. Myös liian hidas kuivuminen saattaa kellastuttaa valkoisen maton.
 • Matto muotoillaan kosteana
 • Jos matossa on kanttaukset, niitä kannattaa venyttää kosteana nurkkiin päin. Jos kantit nousevat, niitä voi silittää höyryllä.

KUIVA- & KEMIALLINEN PESU, VAIHTOEHTOJA

VAAHTOPESU

 • Maton voi pestä vaahtopesuaineella.
 • Matto imuroidaan ensin huolellisesti.
 • Kannattaa tehdä ensin testi huomaamattomaan kohtaan, että nähdään poistaako vaahtopesu myös väriä matosta.
 • Vaahto levitetään matolle ja harjataan harjalla.
 • Vaahto poistetaan talouspaperilla tai vanhalla puuvillapyyhkeellä pyyhkimällä mahdollisimman pian, tarkoitus ei ole liottaa mattoa vaahtopesuaineessa.
 • Tämän pesutavan ongelma on se, että pesuainetta jää aina jonkin verran mattoon. Siitä taas seuraa se, että pesuaine kerää pölyä ja likaa itsensä, joten matto likaantuu helpommin uudelleen.
 • Monen mielestä vaahtopesu sopii paremmin tahranpoistoon matosta, kuin koko maton pesuun.
 • Astianpesuaineesta, vaahtokylpyaineesta tai shampoosta saa vaahtopesuaineen hätätilassa. Ämpäriin laitetaan muutama tippa astianpesuainetta, vaahtokylpyainetta tai shampoota. Lasketaan suihkulla vettä päälle, niin että syntyy vaahtoa.

KEMIALLINEN PESU

 • Kemiallinen pesu tehdään koneellisesti pesuloissa.
 • Matto kastellaan märäksi perkloorietyleeni-nimisellä liuottimella ja höyrytetään kuivaksi lämpimällä ilmalla.
 • Perkloorietyleeni on hyvä rasvaliuotin, jolla erittäin vaikeatkin tahrat saadaan irtoamaan.
 • Toisin kuin vesipesu, kemiallinen pesu ei turvota kuituja jolloin matto ei kutistu, veny tai nukkaannu.
 • Tehokkuudestaan huolimatta se on kankaan väreille vettä selvästi ystävällisempi.
 • Perkloorietyleeni on ympäristölle vaarallinen aine.

MATTOPESUAINE

 • Mattojen erikoispesuaineet irrottavat tehokkaasti likaa ja vaikeitakin tahroja.
 • Voidaan käyttää tahrojen poistoon tai koko maton pesuun.
 • Jos maton pinta kestää, pinttyneen lian puhdistuksessa voi käyttää harjaa apuna.
 • Valmistajan pesuohjeita on noudatettava, mutta matonpesuaineilla on saatu hyviä tuloksia myös kemiallista pesua vaativissa kohteissa.
 • Värien pitävyyttä kannattaa kokeilla pienelle alalle ennen pesuun ryhtymistä.
 • Pesuainetta sumutetaan maton pinnalle ja annetaan aineen vaikuttaa muutaman minuutin ajan.
 • Huuhdellaan pyyhkimällä kostealla froteepyyhkeellä niin, että irronnut lika ja ylimääräinen pesuaine poistuvat.
 • Annetaan kuivua väljässä tilassa mieluiten vaakatasossa.

HÖYRYPESU

 • Maton voi puhdistaa myös höyrypesurilla ilman pesuaineita.
 • Höyrypesurit imevät yleensä veden heti sisäänsä, näin matto ei jää märäksi.
 • Laita höyrypesuriin vettä, valitse tekstiilienpuhdistusharja-osa ja pese pieni alue kerrallaan.
 • Anna kuivua hetken aikaa, ennen kuin puhdistetulla matolla kävellään.
 • Höyryttäminen sopii erinomaisen hyvin allergiakotiin, sillä kuuma höyry tepsii myös pölypunkkeihin ja monien tuhohyönteisten muniin ja toukkavaiheisiin.
 • Huomioi, että höyry voi kutistaa villamattoja.

MATTOSANASTOA

Tuftaus

Tuftaus on maton valmistustekniikka, jossa karva ammutaan nukkapyssyllä, käsin tai koneellisesti, lenkiksi pohjakankaan läpi.

Heatset-käsittely

Heat setting on lämpökäsittelyprosessi, jossa lanka kuumennetaan höyrytetyssä tai kuumassa ja kuivassa tilassa. Langan valmistusvaiheessa langan säikeisiin muodostuu sisäisiä jännitteitä, joita heat setting -käsittely vähentää. Nukan pinta sulaa ja siihen tarttuu happimolekyylejä.

Tuloksena kestävämpi likaa hylkivä kuiturakenne, vähemmän sähköistymistä, tuuheutta, pitkäikäisyyttä sekä estää rypistymistä. Nukka pysyy päästään kasassa käsittelyn johdosta.

BCF (Bulk Continuous Fibre)

Käytetaan nimityksenä polypropeenista, joissa ei ole heatset-käsittelyä. Nukka aukeaa ja lisäominaisuudet puuttuvat. Kestävä mutta kerää likaa ja sähköistyy. Halvempi.

Loimi

Loimi on kankaan pituussuunnassa kulkevien lankojen järjestelmä. Se muodostuu yksittäisistä loimilangoista, jotka kulkevat kangaspuiden päästä päähän.

Valmiissa kankaassa ne kulkevat samaan suuntaan kuin hulpiot (hulpio on kankaan loimen suuntainen purkautumaton reuna).

EVA/Evapolytex

EVA on lyhenne sanoista etyleeni-vinyyli-asetaatti. Samaa materiaalia käytetään mm. elintarviketeollisuuden pakkauksissa. Pohjausmenetelmä on valittu yhteistyössä VTT:n kanssa. Evapolytex-pohjauksessa on kiinnitetty lisäksi huopa maton pohjaan, näin ollen matosta on saatu hieman joustavampi, pehmeämpi ja tiiviimpi.

Pohjustuksen ansiosta matto pysyy hyvin paikoillaan ja sitä voidaan valmistaa kaiken muotoisina, myös pyöreänä tai ovaalina. EVA/Evapolytex- pohjusteiset matot soveltuvat kaikille lattiapinnoille, myös lattialämmitteiseen kohtaan.

Nämä matot kestävät tasovesipesun murentumatta.

Kanttaus

Kantti on maton päätyyn ommeltava nauha, joka peittää maton reunukset ja/tai loimilangat (hapsut). Kanttausmateriaalivaihtoehtoja ovat puuvillanauha, juutti, nahka ja keinokuidut. Kantti ommellaan puuvilla- tai polyamidilangalla mattokanttikoneella mattoon.

Patinamittarin symboli on suurennuslasi.

 1. symboli tarkoittaa tuotteen olevan arvioitu hyväkuntoiseksi ja on lähinnä pölyyntynyt tai naarmuuntunut hieman.
 2. symbolia on annettu tuotteelle, joka on arvioitu olevan hieman likainen tai saanut kuljetuksissa naarmuja, jotka ovat helposti havaittavissa.
 3. Symbolia annetaan tuotteelle joka on selvästi naarmuuntunut tai likainen.