PATJAT
Vietämme joka vuorokausi noin kahdeksan tuntia sängyssä. Siksi on erittäin tärkeää valita sellainen sänky ja patja, joka on hyvä nukkumiseen sekä terveydellesi että selällesi. Sänky ei ole vain paikka, jossa nukut, vaan sillä on merkittävä rooli hyvinvoinnillesi. Monet kärsivät säryistä niin niskassa, selässä kuin alaselässäkin. Jos selkäkipu on läsnä herätessä, se saattaa olla merkki siitä, että vanha patja ei enää tarjoa tarvittavaa tukea ja että se on aika korvata uudella.
PATJAN VALINTA
KOKO Ihan ensimmäisenä vuoteen valinta kannattaa aloittaa miettimällä mikä vuode on oikean levyinen asiakkaan tarpeisiin. Jos asiakas on kahden vaiheilla, kannattaa mieluummin valita leveämpi vaihtoehto jos sille on huoneessa tarpeeksi tilaa. Lepotila vaatii sananmukaisesti riittävästi tilaa muuttuakseen nautinnolliseksi elämykseksi. Sopivalla, vartalolle oikein mitoitetulla vuoteella saadaan aikaan rauhalliset ja täyspainoiset unet, ja herätessä on virkeämpi olo.
MALLI Koon jälkeen on hyvä miettiä minkälaista sänkyä hakee. Ollaanko ostamassa sängyn runkoa ja siihen joustinpatjoja, vai onko runko jo ennestään ja siihen ollaan vaihtamassa patjoja. Halutaanko reilusti joustava ja muhkea jenkkisänky. Vai onko helpoin ja kätevin valinta runkopatja jossa yhdistyy sängyn runko ja patja. Jos sängyssä luetaan paljon tai katsellaan kovasti telkkaria, taikka muuten pitää löytää yksilöllinen nukkuma-asento on säätösänky hyvä valinta.
PATJA Eri painoiset ja muotoiset vartalot painautuvat vuoteeseen eri tavoin. Hyvässä sängyssä on otettu huomioon nukkujan pituus ja se on riittävän tukeva kantamaan nukkujan painon. Parivuodetta valitessa on syytä huomioida molempien yksilölliset tarpeet ja toiveet. Parivuoteen tulisi olla riittävän leveä, jotta kummallakin on oma rauhallinen lepotilansa, eivätkä vieressä nukkuvan liikkeet häiritse unta. On tärkeää, että myös parivuodetta valitessa kumpikin valitsee omalle painolleen sopivan patjan, joka antaa hyvän perustuen.
SIJAUSPATJA Patja antaa vartalolle perustuen, mutta yksilöllinen tuki saavutetaan sijauspatjan avulla. Vuode tukee ja myötäilee vartaloa oikein, kun selkäranka on nukkuessa luonnollisen suorassa asennossa ja koko keho voi rentoutua. Sijauspatja viimeistelee yksilöllisesti hyvän unen. Sijauspatja valitaan vartalon muotojen mukaisesti. Kun sijauspatjan pintapehmeys ja tuki ovat vartalosi mukaiset, et herää jäsenet puutuneina ja huonosti levänneenä.
YHTENÄISYYS Erilliset sängyt ja patjat voi yhdistää koko vuoteen levyisellä sijauspatjalla tai kumpikin voi valita parivuoteeseen erillisen sijauspatjan. Jos valintana on yhteinen sijauspatja ja nukkujien vartalot ovat eri tyyppiset, on tärkeää varmistua sijauspatjan soveltuvuudesta molemmille. Hyvä valinta on kaikille vartalotyypeille sopiva, lämmön ja painon mukaan yksilöllisesti muotoutuvasta älyvaahdosta valmistettu sijauspatja.
SELKÄKIVUT Toisilla ei ole lainkaan selkäongelmia, kun taas toisilla on hyvin herkkä selkä. Selkäkipuiset henkilöt usein pitävät hankalampana löytää sopivaa patjaa, ja siksi on erittäin tärkeää valita patja, joka tarjoaa juuri sinun selällesi parhaat ominaisuudet. Jos asiakas kärsii selkäkivuista, patja kannattaa valita tarkkaan. Usein ajatellaan, että kova patja on paras vaihtoehto, mutta se ei yksioikoisesti pidä paikkaansa. Totta puhuen ei ole kiveenhakattua sääntöä siitä, millainen patja on paras, vaan se on aina henkilökohtainen valinta.
SELKÄRANGAN ASENTO Vaikka sängyn ja patjan uusimisen noudattamiseen ei olekaan yksiä ainoita sääntöjä, on kuitenkin muutama tietty asia, joka kannattaa pitää mielessä. Selkärangan asennon huomioinen, niin selällään kuin kyljellään, on tärkeintä uutta patjaa valittaessa. Selällään patjalla maatessa on tärkeää, että koko selkä ja alaselkä ovat kosketuksissa patjaan. Kun maataan patjalla selällään, pyydetään jotain toista henkilöä asettamaan käsi alaselkäsi alle. Käden ei pitäisi liukua helposti alaselän ali, vaan patjassa tulisi tuntua vastusta. Jos selän ja patjan väliin jää tyhjää, patja on liian kova. Seuraavaksi kokeillaan maata kyljellään ja pyydetään jälleen jotakuta testaamaan selkärangan asentoa. Sen tulisi olla kokonaan suorassa ilman taipumista ylös tai alas.
Viimeisempänä muttei vähäisempänä suositellaan, että patjaostoksilla ei tuijoteta vain halvinta hintaa. Vietämme huomattavan paljon aikaa sängyssä, jossa lataamme akut ja lepäämme, joten vuoden jokaiselle yölle jaettuna hyvän unen hinta ei ole päätähuimaava – ja mikä tärkeintä, se on hyväksi terveydellesi.
PATJATYYPIT
Esimerkkejä erilaisista patjatyypeistä.
Jenkkisänky Jenkkisänky on jaloilla täydennettynä käyttövalmis sänky, joka koostuu useista eri patjoista. Jenkkisänky sisältää yksittäisen tai kaksi erillistä runkopatjaa jaloilla, niiden päällä olevan leveän yhtenäisen joustinpatjan. Tämä sänkymalli sopii reilusti jousitetusta patjasta tykkäävälle. Nykyään on myös markkinoilla paljon jenkkisänkyjä joiden alarungoista on jätetty joustimet pois, jolloin sängystä saadaan jämäkämpi. Jenkkisänky on monen kerroksen rakenteen vuoksi mitoiltaan yleensä korkeampi vaihtoehto, jos vaikkapa verrataan normaaliin sänkyyn tai runkopatjaan. Jenkkipatjan leveästä välipatjasta saa tarvittaessa myös hyvän vieraspatjan, jos muita patjoja ei ole käytettävissä, tietenkin sillä varauksella että alarungoissa on jousitus.
Runkopatja Runkopatja on jaloilla täydennettynä käyttövalmis sänky. Runkopatja on rungolla varustettu joustinpatja verhoiltuna yhdeksi sängyksi. Runkopatjoja löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja. On eri kokoisia, yhdellä tai useammalla joustinkerroksella varustettuja, eri kovuisia, vyöhykkeittäin jousitettuja yms. Halutessaan runkopatjan voi sijoittaa myös sängynrunkoon.
Joustinpatja Joustinpatja on sänkyyn tai moottorisänkyyn sijoitettava patja. Joustinpatjoja löytyy paljon erilaisia vaihtoehtoja. On eri kokoisia, eri kovuisia, vyöhykkeittäin jousitettuja yms. Joustinpatjan voit sijoittaa sängynrunkoon sälepohjan päälle tai moottorisänkyyn.
Muotoutuvat patjat Kehon mukaan muotoutuvaa vaahtomuovityyppiä käytetään kaikissa eri patjatyypeissä (jenkkisängyt, runkopatjat, sijauspatjat, vaahtomuovipatjat yms.). Sängyissä jousten tilalla käytetään kehon painon ja lämmön mukaan muovautuvaa vaahtomuovia. Joissain muovautuvissa patjoissa käytetään lisäksi pohjalla jousia antamassa patjalle pientä lisäjoustoa.
Moottorisänky Jos esimerkiksi katsot paljon telkkaria tai luet sängyssä, kannattaa miettiä moottorisängyn hankkimista. Moottorisänky on hyvä myös, jos kärsit levottomista tai turvonneista jaloista. Moottorisängyllä voi säätää nukkuma-asennon mieleiseksi.
Vesisänky Vesisängyn patja on valmistettu pvc-muovista. Yleensä vesisängyssä
on 850 l vettä. Vesisänky on painava ja voi painaa jopa tuhat kiloa. Vesisänkyyn on olemassa erilaisia patjoja, parhaita ovat yleensä täysvaimennetut kammiopatjat, vapaakelluvat patjat hieman loiskuvat nimensä mukaan. Vesisängyn patjan täyttö ja tyhjennys on operaatio sinänsä, samoin hoito. Vesisängyssä on hyvä olla patjansuojus tai petauspatjat, veden päällä nukkuminen ei ole pitemmän päälle kovin terveellistä, vaikka vesisänkyä markkinoitiinkin aikoinaan selkävaivaisille. Vesisänky yleensä myötäilee hyvin vartalon muotoja ja on melko kestävä. Vesisänkyä ei oikein voi tuulettaa, joten se kerää pölyä. Haittapuoliin kuuluu myös se että se kuluttaa sähköä, koska tarvitsee lämmityksen. Vesisänky ei yleensä sovi pariskunnille, jotka ovat hyvin eripainoisia. Kun toinen kääntyy vieriin toinen nukkuja myös johonkin suuntaan. Pahimmillaan kiilautuu laidan väliin tai jää painavamman puoliskon alle. Tästä syystä vauvoja tai lapsia ei koskaan saa nukuttaa vesisängyssä yhdessä aikuisten kanssa.
Vaahtomuovipatjat Vaahtomuovipatjoja käytetään erityisen paljon vierasvuoteena, lasten sängyissä ja sohvasängyissä. Mutta vaahtomuovista tehdään myös kunnon vyöhykepatjoja jokapäiväiseen käyttöön. Vaahtomuovilaatuja löytyy joka tarkoitukseen.
Sijauspatjat Sijauspatja on vuoteen suoja ja nukkujan pehmuste, sekä helpottaa petaamista. Sen avulla pystytään sekä pidentämään patjan käyttöikää että muokkaamaan patjan ominaisuuksia nukkujalle sopivammiksi. Valtaosa suomalaisista on ymmärtänyt sijauspatjan edut, sillä 95 prosentissa vuoteista käytetään sijauspatjaa. Sijauspatjoja on markkinoilla paljon eri sisuksilla varustettuina, josta jokainen nukkuja voi löytää mieleisensä.
PATJOJEN SISUKSET JOUSTIMET
Joustinvaihtoehtoja on kolme: Bonnell, LFK ja Pocket. Jousisto voi olla yhdessä tai kahdessa kerroksessa, lisäksi jousiston teräslangan vahvuus ja tiheys vaikuttaa patjan jämäkkyyteen.
BONNELL Bonnell-jouset ovat tiimalasin muotoisia ja yhteensidottuja poikittaisilla jousikiekuroilla. Valmistetaan yleensä suhteellisen paksusta metallilangasta, ja jouset eivät ole kovin tiheässä. Bonnell- jousia käytetään nykypäivänä lähinnä patjojen pohjajousistossa. Pinnasta ja pohjalta yhteensidottujen jousten haittapuolia on että kun yhden jousen päälle antaa painetta niin viereisetkin liikkuu. Näin ollen tuntuma on vähän hyllyvä. Jos yhtenäinen parisängyn patja on bonnell-jousitettu, toisen vaihtaessa kylkeä vieressä nukkujakin heilahtaa.
LFK LFK-jousien ylintä ja alinta rengasta ei ole kiinnitetty ja ne ovat sylinterinmuotoisia ja sidottuna yhteen poikittaisella jousikiekuralla synnyttäen näin ollen jousien ja kehikon väliin ”saranat” jotka myötäilevät vartaloa. LFK-jousisto on läpimitaltaan pienempää ja ohuempaa kuin Bonnell antaen joustavan ja selälle yksilöllisemmän tuen. LFK-jousista saattaa aiheuttua jonkin verran kitinää käytössä, metalli vasten metallia.
POCKET (pussijouset) Pocket-jouset ovat yksittäin pakattuja kangas pusseihin, jotka ovat kiinni toisissaan pussien keskeltä. Jokainen jousi liikkuu yksitellen, myötäillen tarkkaan kehon liikkeitä. Painon jakautuessa jousiston päällä tasaisesti rasittuu vain se jousi mihin paino kohdistuu. Näin nukkuja saa yksilöllisen nukkuma-alustan. Pussijousitetulla patjalla nukuttaessa ei vierustoverin liikkeet välity häiritsemään unta.
MUOTOUTUVA VAAHTOMUOVI Kehon mukaan muotoutuva patja antaa nukkujalle painottomuuden tunteen sekä rauhallisen ja rentouttavan unen. Nukkumisasentoa ei tarvitse muuttaa jatkuvasti, koska nukkujan kehoon kohdistuva pintapaine jakautuu tasaisesti. Se estää pintaverenkiertoa häiritsevien painekohtien muodostumista eli puutumista. Muotoutuvat patjat sopivat erittäin hyvin selkä- ja hartiakivuista kärsiville. Tätä vaahtotyyppiä käytetään kaikissa patjatyypeissä jenkkisängyistä sijauspatjoihin.
VAAHTOMUOVI Vaahtomuovi on joustavaa ja pehmeätä polyuretaanivaahtomuovia. Valtaosa, yli 94% sen tilavuudesta on ilmaa. Vaahtomuovin solut toimivat kolmiulotteisena mikrojoustimena. Eri laatujen kimmoisuus vaihtelee suuresti. Vaahtomuovipatjan käyttöikä pitenee, kun se pääsee hengittämään ja kosteus haihtuu pois. Sängyssä on siis hyvä olla säle- tai reikäpohja.
LUONNONKUMIPATJA (latex) Tämä patja on tehty lateksista. Siinä on paljon pieniä onteloita, joista muodostuu jousimainen rakenne. Mitä enemmän patjassa on onteloita, sen pehmeämpi se on. Lateksipatja ei yleensä litisty vaan säilyttää muotonsa. Lateksipatja ei yleensä aiheuta allergiaa, ellei sitten satu olemaan kumiallergikko. Patja pysyy myös hyvin huoneenlämpöisenä ja melko hajuttomana. Luonnonkumipatja on kuitenkin melko painava ja ei ime kosteutta. Jos lateksi patjassa ei ole ilmanvaihtokanavia se saattaa olla hiostava. Lateksipatjaa voi imuroida, pestä, hakata mattopiiskalla, tuulettaa ja harjata kerran kuussa. Lateksipatjaa voi käännellä säännöllisesti pituus- ja leveyssuunnassa, näin paino ei kohdistu aina samoihin kohtiin ja patja säilyy hyvänä pitempään. Käännös on tehtävä vähintään 2 kertaa vuodessa. Kerran kuussa on ihan hyvä.
FUTON Perinteinen japanilainen vuode, joka koostuu patjasta (shikibuton) ja sen päällä käytettävästä peitosta (kakebuton). Futon voi olla valmistettu puuvillasta tai puuvillaan on yhdistetty untuvaa, höyheniä, villaa, silkkiä, vaahtomuovia tai keinokuitua (polyesteri). Yleensä perinteinen futon on valmistettu 100%:sta karstatusta puuvillasta. Futon patjoissa voi olla ydin tehty jostain vähän joustavammasta materiaalista kuten latex tai vaahtomuovi. Puuvilla on hengittävä materiaalia ja pitää ruumiinlämmön tasaisena sekä kylmässä että kuumassa ilmastossa. Futonia käännetään kuten tavallistakin patjaa. Lisäksi sitä rullataan, ravistellaan ja tampataan sekä tuuletetaan kerran kuussa. Futonin päällä käytetään petauspatjaa, jonka voi pestä, jos se on polyesteritäytteinen. Jos petauspatja on puuvilla tai villa/puuvillatäytteinen sitä ei voi pestä. Käytä kuitenkin patjansuojusta, se on helpompi pestä kuin koko petauspatja.
ILMAPATJA Tämä patjatyyppi on yleensä käytössä vierasvuoteissa tai retkipatjoissa. Ilmapatjaa ei ole tarkoitettu jatkuvaan käyttöön, koska on hiostava, kova ja painuu nukkujan painosta kasaan vääristä kohdista. Pitkäaikaiskäytöstä seuraa yleensä selkä- tai nivelkipuja. Ilmapatjat voi pestä vedellä ja saippualla tai imuroida ja harjata tarvittaessa.
SIJAUSPATJA
Uutta sijauspatjaa hankkiessa kannattaa ensimmäisenä miettiä, minkä päälle se on tulossa. Jos patja on hyväkuntoinen ja nukkujalle sopiva, se tarvitsee vain uuden sijauspatjan suojakseen. Parivuoteeseen on suositeltavaa hankkia kaksi sijauspatjaa etenkin, jos nukkujien painoero on suuri. Ostoksille on siis hyvä lähteä yhdessä, jotta molemmat löytävät itselleen sopivan sijauspatjan.
Lasten vuoteisiin sijauspatja on hyvä hankinta siinä vaiheessa, kun lapsen paino nousee 30–40 kiloon. Sijauspatjavalinnassa kannattaa tarkkailla, miltä lapsi vaikuttaa aamulla, sillä esimerkiksi jatkuva aamuväsymys voi olla merkki huonosta patjasta. Lapselta voi myös kysyä suoraan, millainen patja tuntuisi hyvältä. Lapset ovat kuitenkin usein haasteellisia patjanvalitsijoita, sillä he tahtovat pehmeää, muhkeaa ja ihanaa, mikä ei välttämättä ole käytännöllistä. Pitää myös muistaa että jos vanhemmat ostaa pienelle lapselle todella jämäkkää patjaa, sillä perusteella että kun lapsi kasvaa niin ei tarvitse ostaa heti uutta, ei sekään ole välttämättä paras vaihtoehto.
Sijauspatjalla pystyy myös muuttamaan pikkuisen patjan kovuutta, jos ostaessa on tehty virhearvio tai jos tarpeet ovat muuttuneet oston jälkeen. Liian pehmeä patja jämäköityy tukevammalla sijauspatjalla, kun taas kovasta patjasta saa mukavamman pehmeällä sijauspatjalla. Patjan muokkauksessa on kuitenkin hyvä pitää järki kädessä, sillä esimerkiksi satakiloisen miehen liian pehmeästä patjasta ei saa kovaa jykevimmälläkään sijauspatjalla. Ja vanhaa kuolettunutta patjaa ei saa korjattua uudella jämäkällä sijauspatjalla.
Sijauspatjalla voi myös vaikuttaa unen laatuun vähentämällä öisen kääntyilyn tarvetta. Osa sijauspatjoista muotoutuu ruumiinlämmön vaikutuksesta ja antaa nukkujan verenkierrolle enemmän tilaa. Kääntyily vähenee eikä aamulla tarvitse enää herätä puutuneena. Patjan valitsemiseen kannattaa varata aikaa, ja vertailla, kokeilla ja makoilla rauhassa. Kaikki vuoteeseen liittyvät valinnat vaikuttavat unen laatuun, joka puolestaan vaikuttaa jokapäiväiseen elämään.
Sijauspatjan täytteinä on yleensä vaahtomuovi, vanu, muotoutuva vaahtomuovi yms. sisuksen valinta on monien asioiden summa, siihen vaikuttaa mm. nukkujan koko, mieltymykset, allergiat, hikoilu yms. ja ennen kaikkea siihen vaikuttaa minkälainen patja sen alla on. Myös sijauspatjan kangas ja se mitä kankaan alla pussin pinnassa on vaikuttaa erityisesti kosteuden haihtumiseen.
SIJAUSPATJAN SISUS MATERIAALEJA
Vanu on erittäin hyvin hengittävä, se sopii todella hyvin kovasti hikoileville ihmisille. Se antaa sänkyyn pintapehmeyttä mutta ei ole erityisen kimmoisa. Vanu on myös allergiaystävällistä, ja sopii erinomaisesti niille henkilöille jotka ovat erityisen herkkiä hajuille. Lisäksi esimerkiksi vyöhykepatjan ominaisuudet pääsevät hyvin oikeuksiinsa kun patjan päällä on vanu eikä mikrojoustinkerrosta.
SIJAUSPATJANSUOJA
Sijauspatjansuojus on erittäin hyvä hankinta jolla voi pidentää sängyn ikää. Yleensä suoja on noin sentin paksuisella tikatulla vanukerroksella varustettu, joka parantaa myös sängyn hengittävyyttä. Ihminen kun hikoilee noin litran verran yössä, ja sen myötä lika ja bakteerit kulkeutuvat lakanan läpi patjaa kohden suoja pysäyttää ne ennen kuin ne tavoittavat varsinaisen sijauspatjan. Näin ollen sijauspatja pysyy raikkaana ja hygieenisena, ja sen pussin pesutarve vähenee. Suojus on konepestävä, ja näitä kannattaa olla varastossa, eli kun toinen on pesussa niin toisen saa petauksen alle sänkyyn.
PATJOJEN HUOLTO JA HOITO
Sänkyyn kerääntyy pölypunkkien ulostetta ja home- ja sieni-itiöitä, jotka voivat aiheuttaa astmaa ja allergisia reaktioita. Näiden kaikkien lisäksi sänky on täynnä muitakin bakteereja. Sänky kannattaa imuroida tai höyryttää ja tuulettaa kunnolla puolen vuoden välein. Huolellisella hoidolla pidät patjasi miellyttävän puhtaana ja säilytät sen ominaisuudet mahdollisimman pitkään.
Tässä muutama vinkki sängyn hoitoon:
1. Kun olet noussut aamulla, anna vuoteesi olla jonkin aikaa sijaamatta, silloin yön aikana kertynyt kosteus haihtuu ja vuode tuulettuu.
2. Vuoteesi pysyy raikkaampana, kun annat sen olla sijaamatta ja avoimena koko päivän kerran kuussa.
3. Imuroi patjan päällinen ja vuoteen alusta siivouksen yhteydessä. Muista, ettei patjaa pidä koskaan tampata. Suuremman siivouksen yhteydessä tarkista runkopatjan jalkojen kiinnitys ja kiristä jalkoja tarvittaessa.
4. Käännä kerran kuukaudessa patjan jalkopää pääpuoleksi tai vaihda parivuoteen patjoja keskenään. Näin vuoteesi kuormitus tasoittuu ja käyttöikä pitenee.
5. Liikuta runkopatjaa aina niin, että kaikki jalat ovat irti maasta, näin kiinnitys ei vaurioidu.
6. Suosittelemme myös sijauspatjan suojan hankkimista, sillä se lisää merkittävästi vuoteen hygieenisyyttä. Hygieniasyistä suosittelemme patjan vaihtoa 5-7 vuoden välein, petauspatjaa voi vaihtaa mahdollisesti vähän tiheämmin kuin patjaa varsinkin jos sen sisusmateriaali alkaa menettää tehoa.
7. Huomioi patjoissa ja sijauspatjoissa, joiden pehmusteena on lämpöön ja painoon reagoiva muotoutuva vaahto: jos tuuletat patjaa ulkona pakkasella, muotoutuva vaahto kovettuu. Tämä on ominaisuus. Siirrä patja sisälle lämpimään varovaisesti siinä muodossa, johon se on jähmettynyt ja anna sen lämmetä ja suoristua rauhassa.