fbpx

SOHVAT & LEPOTUOLIT

Sohvaa hankittaessa onkin ulkonäköseikkojen lisäksi syytä selvittää myös millainen runko, jousitus ja täytteet kodin tulevassa keskipisteessä on. Lapsiperheellä, yksin elävällä aikuisella tai nuorella pariskunnalla saattaa olla hyvin erilaiset vaatimukset sohvan ominaisuuksien suhteen. Yksineläjä voi haluta valkoisen graafisen edustussohvan; nuori pari etsii mahdollisesti löhöilyyn ja tarvittaessa varavuoteeksi sopivaa kulmadivaania; kun taas lapsiperheen sohvan on kestettävä kovaa ja raisuakin kulutusta.

RUNGOT

Aikaisemmin ajateltiin, että sohvan runko on hyvä, kunhan se on painava. Hyvänä runkona pidettiin paksuista lankuista valmistettua runkoa. Nykyisin sohvan rungot voivat olla kevyitäkin. Tärkeää on laadukkaat raaka-aineet ja liitoskohdat: eli se miten eri osaset ovat toisiinsa kiinnitetty. Liitoskohtien on oltava kestäviä. Hyvät runkomateriaalit ovat puu ja metalli. Umpipuusta valmistettu runko kestää. Metalli on runkomateriaalina puuta kalliimpi, mutta putkirunkoinen sohva voi olla jopa ikuinen. Yleisesti ottaen rungot tehdään koivuvanerista ja höylätystä havupuu tavarasta. Vähemmällä rasituksella olevissa kohdissa esim. selkänojan tuet, käsinojan sivut yms. voidaan käyttää myös kalustelevyä. Sohvan muoto- osissa voidaan käyttää myös kovalevyä, pahvia ja styroxia.

TÄYTEMATERIAALIT

Normaalisti istuintyynyjen alla käytetään nosag-jousia (teräsjousia) tai pirelli-nauhaa, joiden päälle pinnoitetaan pohjakangas. Tyynyissä voidaan käyttää kylmävaahtoa, älyvaahtoa, vaahtomuovia, rouhetta, kuituvanua, höyheniä tai näiden yhdistelmiä. Istuintyynyissä on yleensä vaahtomuoviydin, ja selkätyynyt on yleisesti ottaen vanua. Täytemateriaalit eivät kaipaa huoltoa puhdistuksen suhteen, mutta mahdollisuuksien mukaan niitä voidaan imuroida ja muotoilla. Kaikentyyppiset täytteet muuttavat muotoaan ajan myötä. Vaihda siksi ajoittain tyynyjen paikkoja, jos mahdollista, ja vältä istumista aina samalla kohdalla. Tällä tavoin voidaan täytteet saada pehmenemään tasaisesti koko kalusteryhmässä. Tietty painuminen on kuitenkin täysin normaalia. Ensimmäisten 1-2 kuukauden aikana pehmentyminen voi olla 15-25 %, ja tätä ei ole pidettävä tuotteen virheenä vaan täysin luonnollisena kehityksenä.

Kannattaa varmistaa, että istuttavat kalusteet, joita käytetään hyvin paljon (käyttäjinä esim. painavia henkilöitä), ehkä useita tunteja yhteen menoon päivittäin, varustetaan normaalia kiinteämmillä täytteillä. Tämä kannattaa huomioida huonekalua valittaessa. Irtonaiset tyynyt on pöyhittävä, ravisteltava kevyesti ja saumat suoristettava tasaisin väliajoin, jotta ne eivät menettäisi muotoaan.

PEHMUSTEET

Hyvän ulkonäön lisäksi istumamukavuus on tärkeää. Tarvitaan oikeaa muotoilua ja toiminnallisuutta, jotta saadaan esimerkiksi kestävyyttä istuinosaan ja pehmeää tukea selkään. Tällöin yhdistetään useampia vaahtomuovilaatuja samaan tuotteeseen. Istuinosissa käytetään yleensä selkänojatyynyihin nähden jämäkämpiä sisusmateriaaleja.


KANKAAT

Kangas on tekstiilitasorakenne, joka valmistetaan kutomakoneella kuidusta. Sohvakankaan ominaisuuksiin eivät vaikuta yksinomaan kuidut, vaan myös kankaan ja neuloksen rakenne sekä viimeistelyprosessit. Kankaiden valmistusmateriaaleja ovat kasvi- ja eläinperäiset luonnonkuidut kuten puuvilla, pellava, hamppu, villa ja silkki, tekokuidut kuten akryyli, polyesteri, polypropeiini ja polyamidi, luonnonkuitujen ja tekokuitujen sekoitteet (sekoite- tai yhdistekankaat).

Kankaita voidaan värjätä luonnonväreillä tai synteettisillä väriaineilla sekä pinnoittaa tai käsitellä käyttötarkoituksen mukaan esimerkiksi kestävyyden, likaa hylkivyyden, paloturvallisuuden tai kosteussuojauksen takia.

KÄYTTÖKOHDE

Kangasta valittaessa on otettava huomioon sen käyttökohde eli miten kovassa kulutuksessa ja tahraantumiselle alttiina kangas tulee olemaan – onko perheessä esim. lemmikkieläimiä tai pieniä lapsia? Tuleeko kangas sohvaan, jota ei käytetä päivittäin? Kankaan materiaalin, kuosin ja värin valinnat vaikuttavat siihen, miten helposti tahrat kankaassa näkyvät.

TAHRANPOISTO JA SUOJAUS

Nykyisin voit myös huoletta valita ajattomia ja tyylikkäitä vaaleita verhoilumateriaaleja, kunhan ne käsittelee suoja- ja hoitoaineilla. Verhoilusuojan käyttö helpottaa olennaisesti tekstiilien hoitoa ehkäisemällä lian ja nesteiden imeytymisen. Jos tahra on syntynyt suojaamattomaan kankaaseen, saat useimmissa tapauksissa avun sisustustekstiilien pesuaineesta.

PESU

Jos valintaperuste on vesipestävä kangas, varmistetaan myös verhoilun riisuttavuus ja tyynyjen vetoketjujen kestävyys. Vesipestävä kangas ei ole välttämättä tae siitä, että voit vesipestä kaikki sohvan osat, ainoastaan ne mitkä ovat irroitettavissa. Kiinteästi verhoiltuja tyynyjä ja rungon osia et voi irrottaa pesuun.

Muista myös, että tyynyjen vetoketju ei ole merkki päällisten pesunkestävyydestä. Suuret päälliset on syytä antaa pesulan puhdistettavaksi, koska niiden peseminen kotioloissa riittävän väljässä vedessä on usein mahdotonta rummun pienen koon vuoksi.

LAATU

Sormituntumallakin saa melko hyvän kuvan kankaan ominaisuuksista; mm. sidoksen tiiviys, kankaan paksuus, jämäkkyys sekä ettei kangas ole kovin läpikuultava kertovat hyvästä laadusta.


MATERIAALIN VALINTA

TEKOKUIDUT

Kestävät ja helposti puhdistettavat tekokuitukankaat. Helppohoitoiset ja usein myös edullisimmat tekokuitukankaat ovat verhoilukankaista kestävimpiä. Nykytekniikka antaa hyvät mahdollisuudet valmistaa tekokuiduista laadukkaita materiaaleja, jotka tuntuvat hyvin samankaltaisilta kuin luonnonkuidut. Esimerkiksi kankaan pinta voi olla puuvillan oloinen, kiiltävä tai mattapintainen. Erilaisilla kudonnoilla saadaan aikaan kuvioita, jotka elävöittävät muuten yksiväristä pintaa.
Tekokuitukankaasta voit helposti poistaa likatahrat kevyesti pyyhkimällä. Jos tulee isompi vahinko, puhdistusta helpottaa useimpien kankaiden vesipestävyys. Lisäksi ne kestävät kulutusta ja ovat vähemmän alttiita valon aiheuttamalle haalistumiselle, mutta saattavat sähköistyä.

Viskoosi

Viskoosi on valmistettu puun selluloosakuiduista. Sitä käytetään usein yhdessä puuvillan, villan tai puuvilla-polyesterisekoitteiden kanssa. Viskoosikuitu voi kuitenkin venyä ja menettää muotonsa kostuessaan. Viskoosi rypistyy myös helposti.

Polyesteri

Polyesteriä käytetään usein yhdessä puuvillan kanssa kulutuskestävyyden parantamiseksi. Polyesterillä on hyvä elastisuus ja se säilyttää muotonsa ja kestää hyvin lämpöä. Polyesteri on huono imemään kosteutta. Polyesteri on taipuvaista nyppyyntymään.

Polyamidi (nylon)

Polyamidi on synteettisistä kuiduista vahvin, mutta se on huonoa imemään kosteutta.

Polypropeeni

Polypropeeni on erittäin kevyttä ja vahvaa, mutta sen kosteuden imukyky on olematon, ja polypropeenia käytetään siksi usein urheilupukineissa.

Akryyli

Akryyli on tekokuiduista eniten villaa muistuttava. Akryyli on elastista ja pehmeää, mutta sen kuidut ovat heikot. Akryyli kestää erittäin hyvin valoa mutta on lämpöherkkää pesun/silityksen yhteydessä. Akryylia voidaan sekoittaa muiden synteettisten tai luonnonkuitujen kanssa.

Mikrokuitu

Mikrokuitu on useimmissa tapauksissa polyesterin ja polyamidin sekoitus, mutta sitä voidaan valmistaa myös akryylista ja polypropyleenistä. Mikrokuidut ovat hyvin kulutusta kestäviä ja helppohoitoisia, joten ne soveltuvat erittäin hyvin kotieläin talouksiin ja lapsiperheisiin. Ne tuntuvat pehmeiltä ja miellyttäviltä. Vaihtelevan koostumuksensa vuoksi mikrokuiduilla voi olla erilaisia ominaisuuksia, esimerkiksi kankaan elävyys syntyy kankaan pinnassa olevan nukan taittumisesta eri suuntiin, jolloin valokin taittuu kankaan eri kohdissa eri tavoin, tätä kutsutaan siftaamiseksi.

Hinta on hyvä laadun osoitin. Halvimmat laadut sisältävät esimerkiksi usein suuren osuuden polyesteriä. Kuidut ovat hyvin ohuita. Mittayksikkönä käytetään dtex-yksikköä. 1,0 dtexiä merkitsee, että 10 000 metriä kuitua painaa vain yhden gramman. Mikrokuituja valmistetaan alkaen 1,0 dtexistä aina alas 0,01 dtexiin.

LUONNONKUIDUT

Villa

Villa pitää pintansa pitkään. Villakankaat ovat kestäviä ja helppohoitoisia. Villa on helppo pitää puhtaana, sillä lika ja neste eivät imeydy heti kankaan sisään villan lanoliinirasvapitoisuuden ansiosta. Kun muistat poistaa tahrat heti niiden synnyttyä ja imuroida sohvasi aika ajoin kevyesti, villakankainen sohvasi pitää loistokkaan ulkonäkönsä ja palvelee sinua pitkään. Villaa sekoitetaan usein muiden kuitujen kanssa, jotta saataisiin aikaan hyvät ominaisuudet omaava sekoitus.

Puuvilla & Pellava

Puuvilla ja pellava tuntuvat miellyttäviltä, mutta edellyttävät huolenpitoa. Nämä materiaalit ovat yleisimpiä luonnonkuituisia sohvien verhoilumateriaaleja. Ne tuntuvat iholla miellyttäviltä, eivätkä kerää sähköä. Sen sijaan puuvilla ja pellava sitovat ympäristöstään kosteutta, mistä johtuu myös niiden herkempi likaantuminen. Useat puuvillalaadut ovat vesipestäviä ja jotkut myös sanforoituja (esikutistettuja), mutta kutistuminen tulee aina huomioida mikäli vaatimuksena on vesipesu. Pellavalle tyypillistä on rypistyminen, mikä ei ole kankaan virhe, vaan olennainen osa sen ilmettä. Pellavapäällisiä emme suosittele pestäväksi kotona, vaan aina pesulassa. Puuvilla- ja pellavakankaat ovat pakkavärjättyjä, jolloin sävyerot eri värjäyserien välillä ovat luonnollisia eivätkä kankaan virhe. Värien haalistuminen kuuluu myös puuvillan ja pellavan ominaisuuksiin, joten suojaa sohvasi suoralta auringonvalolta tai sijoita se huoneen varjoisammalle puolelle. Puuvilla- ja pellavakankaat vaativat erityistä huolenpitoa. Kun suihkutat kalusteet ennen käyttöönottoa verhoilusuojalla, säästyt monelta harmilta. Suoja-aine tekee tekstiilin pinnan likaa ja nesteitä hylkiväksi, eikä sokerinen juoma tai punaviini imeydy kankaaseen.

NEULOS JA RAKENNE

Kuvioltaan elävä kangas on usein käytännöllisempi kuin täysin yksivärinen. Kohokuviopintaiset kankaat likaantuvat helpommin ja ovat vaikeampia puhdistaa kuin sileäpintaiset kankaat. Kudotuissa kankaissa voi olla pitkiä lankajuoksuja, jolloin ne saattavat jäädä kiinni farkun nastoihin, sormusten kruunuihin tai kissan kynsiin. Kangas voi myös olla meleerattu, eli se on kudottu useasta erivärisestä langasta, tai kuidusta.


KANKAAN TEKNISET OMINAISUUDET

VALONKESTOARVO

Valonkestoarvo ilmoitetaan asteikolla 1-8. Huonekalukankaan valonkestoarvo on normaalisti 4-5. Yksivärisillä kankailla verhoiltujen kalusteiden sijoittamista suoraan auringonpaisteeseen olisi syytä välttää. Myös värjäämättömät luonnonkuidut ovat valonkestoltaan heikompia kuin värjätyt.

PILLINKI ELI NYPPYYNTYMINEN

Kankaan pinnan nyppyyntymisherkkyyden tutkimiseen on olemassa erilaisia laitteita. Nyppyyntymis- eli pillinkitaipumus arvostellaan asteikolla 1-5. Ilmoittamamme pillinki on 2000 hankauskierroksen jälkeinen arvo.
1-2 = runsasta pillinkiä
3 = vähäistä pillinkiä
4-5 = ei nyppyynny

HANKAUSKESTOARVO (martindale)

Hankauskestoarvo ilmaisee hankaustestissä (Martindalen testi) mitatun, kulumiseen vaadittavan hankauskertamäärän – mitä suurempi arvo, sitä kestävämpi kangas.

Martindale-menetelmä on tarkoitettu nukattomien kudottujen ja neulottujen kankaiden hankauksenkeston mittaamiseen. Testissä tutkittava kangas kiinnitetään pyöreään alustaan jota hangataan standardivillakangasta vasten pyörivällä liikkeellä. Hankauksenkestotuloksena ilmoitetaan kierrosmäärä jonka jälkeen kaksi kankaan lankaa katkeaa.

Vaikka tämä testimetodi ei varsinaisesti ole suunniteltu nukallisten kankaiden kuten sametin ja flokkikankaiden tai kuitukankaiden, kuten Alcantaran testaukseen on Martindale-testi yleistynyt näidenkin kankaiden hankauksenkeston määrittäjänä. Näitä kankaita testattaessa ei kahden langan katkeamisen kriteeri välttämättä kerro kulumisen määrää. Tällöin Martindale-tuloksena tulisi ilmoittaa se kierrosmäärä jolloin kankaassa tapahtuu vakavia muutoksia tai se menee puhki (Martindale end point).

Hankauksenkesto riippuu sekä kuituraaka-aineesta että kankaan sidoksesta. Testeillä voidaan verrata erilaisia materiaaleja keskenään, mutta ne eivät anna ennustetta siitä kuinka kauan tuote kestää käytössä. Käytössä kangas altistuu useimmiten hyvin erityyppiselle kulutukselle kuin testimenetelmin laboratorio-olosuhteissa pysytään jäljittelemään. Absoluuttisten hankauksenkeston testiarvojen käyttöön kankaiden kestävyyden mittarina tulee siis suhtautua varauksella. Kaksinkertainen määrä Martindale-kierroksia ei tarkoita kankaan kaksinkertaista käyttöikää. Myös suuri martindale arvo saattaa kieliä kankaan joustavuudesta.

Kankaan hankauksenkestoon huonekalun päällä vaikuttavat myös suuresti mm. huonekalun laadukkuus ja muoto sekä pehmusteissa käytetyt vanut ja täytteet.

Vähäisessä käytössä olevien sisustuskankaiden hankauskestoarvon tulee olla vähintään 12 000.

Kovassa käytössä olevien kankaiden – esim. tv-huoneen sohva – yli 20 000.

Erittäin kovassa käytössä olevien – esim. auton istuin, ravintolan tuolit (julkitilakäyttö) – yli 35 000.

NELIÖPAINO g/m2

Neliöpaino tarkoittaa kankaan pinta-alayksikön massaa. Mitä suurempi tämä luku on samantapaisilla ja samoista raaka-aineista olevilla kankailla, sitä paksumpi kangas yleensä on. Neliömassa vaikuttaa olennaisesti tuotteen tuntuun mutta sillä ei ole vaikutusta kankaan hankauksenkestoon.

VÄRIN VAIHTELU (erittäin)

Erä- ja pakkakohtaiset värierot ovat kaikkien tekstiilien kohdalla väistämättömiä. Tästä johtuen kankaan väri saattaa hieman poiketa värikartan mallista. Verhoiltaessa on otettava huomioon että kaikki kalusteessa käytettävät kankaat ovat samasta kangaserästä. Kannattaa myös huomioida että jos meinaa verhoilla uudet kalusteet samalla kankaalla ja värillä kuin jotkut aikaisemmin ostetut niin värissä voi olla poikkeamaa. Juurikin kangaserien väriero, sekä aikaisemmin ostetun haalistuminen aiheuttaa tämän.

KUTISTUMINEN

Kun kangasta pestään, se kutistuu tai venyy ominaisuuksiensa sekä pesussa tapahtuvien mekaanisen muokkauksen, pesuliuoksen laadun, pesulämpötilan ja kuivaustavan säätelemänä. On tärkeää noudattaa pesuohjetta. Lisäksi kangas tulee pesun jälkeen aina oikoa oikeaan muotoonsa kuivumaan laitettaessa. Näin vähennetään kutistumista > huonekalukankaan hoito. Yleisen käytännön mukaan alle 3% kutistumaa ei sisustuskankaille ilmoiteta.

PALOTURVALLISUUS

JULKISETTILAT: Savuke- ja liekkitesti LUOKITUS: SL1 vaikeastisyttyvä (eisytysavukkeestatailiekistä)

KOTIKÄYTTÖ: Savuketesti LUOKITUS: SL2 tavanomaisestisyttyvä (eisytysavukkeesta)

 

Takaisin materiaalitietoihin

Patinamittarin symboli on suurennuslasi.

  1. symboli tarkoittaa tuotteen olevan arvioitu hyväkuntoiseksi ja on lähinnä pölyyntynyt tai naarmuuntunut hieman.
  2. symbolia on annettu tuotteelle, joka on arvioitu olevan hieman likainen tai saanut kuljetuksissa naarmuja, jotka ovat helposti havaittavissa.
  3. Symbolia annetaan tuotteelle joka on selvästi naarmuuntunut tai likainen.